De juiste hardloopschoenen kiezen

Over het juiste hardloopmateriaal beschikken is belangrijk en als je een beperkt budget hebt, moet je in dat geval jouw hardloopschoenen de hoogste prioriteit geven. Hardloopschoenen aanschaffen gaat niet alleen om de stijl en duurzaamheid, maar tevens over het comfort die ze kunnen geven tijdens het hardlopen. Hieronder zijn een aantal zaken die je moet afwegen als je de juiste hardloopschoenen wilt aanschaffen.

Pronatie

Het eerste wat je moet weten wanneer je de juiste hardloopschoen wilt aanschaffen, is begrijpen wat pronatie is: het kantelen van de voet. Er bestaat neutrale, onder- en overpronatie.

  • Neutraal – wanneer de voet kantelt, zal het de buitenkant van de hiel raken.
  • Onderpronatie – bij het kantelen zal de voet het meeste van de schok absorberen.
  • Overpronatie – wanneer de voet teveel vanaf de buitenkant naar binnen toe kantelt.

Als je je niet bewust bent van het pronatieniveau van jouw voeten, dan kan je dit vaststellen door te kijken naar de slijtage op de voorzijde van jouw schoenzolen. Als jouw schoenzool aan de binnenkant slijtage vertoont, dan ben je iemand die overpronatie-gevoelig is en moet je een bewegingscontrolerende hardloopschoen aanschaffen. Als jouw schoenzool aan de buitenkant slijtage laat zien, dan heb je een neutrale evenwichtige hardloopschoen nodig. Stabiliserende hardloopschoenen zijn nodig voor diegenen die neutrale pronatie hebben en dus gelijke slijtage vertonen over het hele voorvlak van de schoenzool.

Een andere manier om jouw pronatie- en voettype vast te stellen is door de natte-voeten-test toe te passen. Maak simpelweg je beide voeten vochtig en sta daarna een poosje op een papieren voorwerp. Nadat je eraf bent gestapt, kan je met een viltstift of balpen de afdruk omlijnen.

Als de voetafdruk een karakteristieke afdruk aan de binnenkant laat zien en een vlak die bijna de helft van de voetwijdte van jouw hiel en tenen in beslag neemt , dan heb je een normale welving oftewel een neutrale pronatie. In dit geval heb je stabiliserende schoenen nodig.

Aan de andere kant, als je over een laag gewelfd type van de voet, een platte voet of overpronatie beschikt, dan kun je een kleine welving naast de binnenkant van de voet waarnemen en bij dit type afdruk zal je bijna de gehele voet zien. Als je over een zodanig soort voet beschikt, moet je voor bewegingscontrolerende schoenen kiezen.
Tot slot, personen die een hoog gewelfd type voet hebben, moeten kiezen voor evenwichtige hardloopschoenen. Personen met een hoog gewelfde voet, dus met onderpronatie zijn diegenen die een hele scherpe welving laten zien bij de natte-voeten-test. Een scherpe welving is zichtbaar aan de binnenkant van de voetzool en het laat tevens een kleine afdruk tussen de hiel en tenen zien.

Nu je weet hoe je het juiste type hardloopschoen kan uitkiezen, is het gemakkelijker om jouw partner te overtuigen waarom je een bepaald type schoen aanschaft. Het zal niet meer alleen om het ontwerp, merk, of kleur gaan maar het is omdat het special ontworpen is voor jouw voettype.

Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.